564

 Σύλλογος Γυναικών Γαλατά «ΑΡΜΟΝΙΑ»
ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣΠαγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας
της Ζωής Παλιούρα

Η 8η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857 στη Νέα Υόρκη από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας.
Τιμητικές εκδηλώσεις για τη γυναίκα διοργανώθηκαν και πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά το 1909 στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Δύο χρόνια αργότερα οι τιμητικές εκδηλώσεις υιοθετήθηκαν από τη Σοσιαλιστική Διεθνή.
Η 8η Μαρτίου ορίστηκε το 1977 από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως Παγκόσμια Ημέρα για τα δικαιώματα της Γυναίκας και τη Διεθνή Ειρήνη.
Η ιδέα για τον εορτασμό της προέκυψε κατά το πέρασμα στον 20ο αιώνα, το οποίο σηματοδοτήθηκε από την εκβιομηχάνιση, την πληθυσμιακή έκρηξη και τις ριζοσπαστικές ιδεολογίες. Το έναυσμα, όμως, είχε δοθεί αιώνες πριν, με τη Λυσιστράτη να πρωτοστατεί σε μια ιδιόμορφη «φεμινιστική» απεργία, προκειμένου να τελειώσει ο πόλεμος των ανδρών.
Κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης οι γυναίκες του Παρισιού ζητούσαν «ελευθερία, ισότητα, αδελφότητα» στις Βερσαλλίες. Η γιορτή ουσιαστικά αφορά στους αγώνες απλών γυναικών, που με το θάρρος και την αποφασιστικότητά τους έγραψαν ιστορία.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, οι εργάτριες στο τομέα της υφαντουργίας και του ιματισμού κινητοποιήθηκαν στις 8 Μαρτίου 1857 στη Νέα Υόρκη, διαδηλώνοντας ενάντια στις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας και τους χαμηλούς μισθούς τους. Η αστυνομία επιτέθηκε και διέλυσε βίαια το πλήθος των λευκοντυμένων γυναικών, ωστόσο το εργατικό κίνημα είχε ήδη γεννηθεί. Δύο χρόνια αργότερα, οι γυναίκες που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις οργάνωσαν το πρώτο εργατικό σωματείο γυναικών και συνέχισαν τον αγώνα για τη χειραφέτησή τους.

Στις 8 Μαρτίου 1908 15.000 γυναίκες παρήλασαν στους κεντρικούς δρόμους της Νέας Υόρκης απαιτώντας λιγότερες ώρες εργασίας, καλύτερο μισθό, δικαίωμα ψήφου και κατάργηση της παιδικής εργασίας. Υιοθέτησαν το σύνθημα «Ψωμί και τριαντάφυλλα» (“Bread and Roses”), με το ψωμί να συμβολίζει την οικονομική ασφάλεια και τα τριαντάφυλλα μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Στις 8 Μαρτίου του 1917 (σύμφωνα με το Γρηγοριανό ημερολόγιο) στην Αγία Πετρούπολη, την πρωτεύουσα της Ρωσικής Αυτοκρατορίας, οι εργάτριες της κλωστοϋφαντουργίας διαδήλωσαν πλημμυρίζοντας τους δρόμους της πόλης. Το συγκεκριμένο γεγονός σηματοδότησε την αρχή της Ρωσικής Επανάστασης. Οι γυναίκες στην Αγία Πετρούπολη έκαναν απεργία εκείνη την ημέρα για το «Ψωμί και την Ειρήνη» – απαιτώντας το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, τον τερματισμό της έλλειψης τροφίμων και το τέλος του τσαρισμού.

Αν και υπάρχουν αρκετοί που δεν βλέπουν το πολιτικό στίγμα και τον συμβολισμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας και τη θεωρούν ως μια ευκαιρία έκφρασης, σεβασμού και αγάπης στις γυναίκες, για τους περισσότερους παραμένει ισχυρή η αρχική πολιτική σημασία της Ημέρας για την υποστήριξη των δικαιωμάτων των γυναικών.

Ο αγώνας των γυναικών σήμερα γίνεται για να πάψουν οι διακρίσεις εναντίον τους, οι σεξιστικές, βίαιες και προσβλητικές συμπεριφορές, για να καταργηθεί η ταξική εκμετάλλευση και η κοινωνική καταπίεση, που αναπαράγουν και οξύνουν τέτοια προβλήματα και για να λάβουν τις θέσεις, που τους ανήκουν στις κοινωνίες των πολιτών.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αφιερώνει την Ημέρα της Γυναίκας για το έτος 2021 στον παγκόσμιο αγώνα των γυναικών κατά της κρίσης του COVID-19. Οι γυναίκες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα κατά της πανδημίας του COVID-19, καθώς αποτελούν την πλειοψηφία των εργαζομένων που απασχολούνται στις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης. Πολλές έχουν επίσης πληγεί σοβαρά από την κρίση λόγω της απώλειας θέσεων εργασίας ή της απασχόλησής τους σε επισφαλείς θέσεις εργασίας. Επιπλέον, οι συνεχόμενοι εγκλεισμοί έχουν οδηγήσει σε αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας. Το Κοινοβούλιο έχει ζητήσει την καταπολέμηση αυτών των ανισοτήτων.
Πηγές:
politica.gr. Παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας
tvxs.gr Παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας
www.europal.europa.eu Παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας
Αναρτήθηκε 7 Μαρτίου 2021, 22:05