602

Γαλατάς: Εκδήλωση μνήμης για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή

DSC_0111Ο Πολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος Γαλατά, στο πλαίσιο της ημέρας μνήμης για τις Αλησμόνητες Πατρίδες, πραγματοποίησε την Κυριακή 31 Ιουλίου 2022 στην Άνω πλατεία Γαλατά εκδήλωση – αφιέρωμα στη Μικρασιατική Καταστροφή.
Ήταν ένα αφιέρωμα στα γεγονότα του 1922, απαραίτητο για να μένει άσβηστη η ιστορική μνήμη. Για να θυμούνται οι παλαιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι. Την εκδήλωση πλαισίωσαν προβολές με αφηγήσεις από περιστατικά της εποχής και τραγούδια.
Σε κλίμα συγκίνησης έγιναν τα αποκαλυπτήρια μνημείου. Το μνημείο έγινε για τη μνήμη των Γαλατιανών προσφύγων με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού και Μορφωτικού Συλλόγου Γαλατά, ενώ μετά την αποκάλυψη ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο από τον δήμαρχο Ναυπακτίας Βασ. Γκίζα και από εκπρόσωπο των προσφύγων Γαλατά.
Στην εκδήλωση εκφώνησαν λόγους η αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας κ. Μαρία Σαλμά ο Μητροπολίτης Ναυπακτίας και Αγ. Βλασίου κ. Ιερόθεος ο δήμαρχος Ναυπακτίας Βασ. Γκίζας.
Η εκδηλωση ολοκληρώθηκε με το Χορευτικό και Λαογραφικό Σύλλογο Ι.Π. Μεσολογγίου «ΧΟΡΟΤΕΧΝΗΜΑ» που χόρεψε χορούς από την Καππαδοκία και τον Πόντο και το εφηβικό τμήμα του Πολιτιστικού και Μορφωτικού Συλλόγου Γαλατά που χόρεψε χορούς από την Μικρά Ασία.
Αναρτήθηκε 1 Αυγούστου 2022, 10:20