590

Γέφυρα Ευήνου: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των κατοίκων των Κοινοτήτων Γαλατά-Περιθωρίου και Ευηνοχωρίου – Τι απαιτούν με ψήφισμα

ΓΕΦΥΡΑ ΕΥΗΝΟΥΜετά από κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιούργησε η κατάρρευση των γεφυρών του Ευήνου στις πλημμύρες της 12ης Δεκεμβρίου 2021, πραγματοποιήθηκε σήμερα συγκέντρωση των κατοίκων του Γαλατά, του Περιθωρίου και του Ευηνοχωρίου στη γέφυρα του Ευήνου, με σκοπό την ενημέρωση για τις αποφάσεις του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, με τις οποίες θα υλοποιηθούν τα έργα που θα αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν, τη γνωστοποίηση των χρονοδιαγραμμάτων υλοποίησης των έργων αυτών, καθώς και την επικαιροποίηση της επιθυμίας και της αγωνίας των κατοίκων για για την εξεύρεση άμεσης λύσης.
Αρχικά, ο εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής κ. Σακαρέλος καλωσόρισε τους πολίτες και ανέγνωσε τις πρόσφατες ανακοινώσεις του αρμόδιου Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών. Ακολούθως, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Γαλατά κ. Μπαλωμένος, αναφέρθηκε στις ανάγκες που επιβάλλουν την άμεση λύση, καθώς και στις ενέργειες της Περιφέρειας για την εξεύρεση αυτής. Την ώρα εκείνη προσήλθε στη συγκέντρωση ο Περιφερειάρχης κ. Φαρμάκης, συνοδευόμενος από τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη κ. Μαυρομμάτη, ο οποίος πήρε τον λόγο και αναφέρθηκε στις ενέργειες της Περιφέρειας για την επίτευξη του στόχου αυτού. Ακολούθησε η έγκριση σχετικού ψηφίσματος, το οποίο σας αποστέλλω.
Με εκτίμηση
Κώστας Σακαρέλος
Ψήφισμα Γενικής Συνέλευσης
Πραγματοποιήθηκε σήμερα Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2022, στο ύψος του Ευήνου, επί της εθνικής οδού Αντιρρίου – Ιωαννίνων, συγκέντρωση διαμαρτυρίας των κατοίκων των Κοινοτήτων Γαλατά και Περιθωρίου, με θέμα την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιούργησε η κατάρρευση των γεφυρών του ποταμού.
Στη συγκέντρωση αναγνώστηκαν οι ανακοινώσεις του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, σύμφωνα με τις οποίες το Υπουργείο Υποδομών αναλαμβάνει την κατασκευή νέας γέφυρας και αντιπλημμυρικών έργων στον Εύηνο.
Ανακοινώθηκε ακόμα πως, σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις, το έργο θα ολοκληρωθεί σε μια διετία.
Η Γενική Συνέλευση, αφού άκουσε τις ανακοινώσεις, ομόφωνα αποφάσισε τα παρακάτω:
1. Χαιρετίζει την απόφαση του Υπουργού να κατασκευαστεί νέα γέφυρα στον Εύηνο, δίνοντας, μακροπρόθεσμα, οριστική λύση στα προβλήματα.
2. Χαιρετίζει την απόφαση του Υπουργού να γίνουν αντιπλημμυρικά έργα στον Εύηνο, τα οποία θα προστατεύσουν την κοίτη του και τη γέφυρα από μελλοντικά πλημμυρικά φαινόμενα.
3. Χαιρετίζει την απόφαση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας να καλύψει το κόστος της τακτικής αστικής συγκοινωνιακής σύνδεσης των δυο Κοινοτήτων με το Μεσολόγγι και περιμένει την άμεση υλοποίησή της, όπως περιμένει και την άμεση και οριστική επίλυση των προβλημάτων μεταφοράς των μαθητών με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες (ΑΜΕΑ) στα σχολεία τους στο Μεσολόγγι.
4. Διαπιστώνει πως το πρόβλημα της μετάβασης των αγροτών με τα γεωργικά τους μηχανήματα στα κτήματά τους, που βρίσκονται ένθεν κακείθεν της κοίτης του ποταμού, καθώς και της προμήθειας λιπασμάτων και σπόρων από τα καταστήματα του Ευηνοχωρίου και του Μεσολογγίου, δεν επιλύεται. Απεναντίας, θα συνεχίσει να υπάρχει μέχρι να κατασκευαστεί η νέα γέφυρα. Τούτο σημαίνει οικονομική καταστροφή των αγροτών αυτών, πλήγμα της εθνικής οικονομίας και στέρηση της ελληνικής κοινωνίας από μια σειρά γεωργικά προϊόντα.
5. Διαπιστώνει πως με τις ανακοινώσεις δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα χρήσης της ετοιμόρροπης γέφυρας από τους μαθητές αλλά και από άλλους πολίτες, κυρίως, εργαζομένους στο Ευηνοχώρι και στο Μεσολόγγι, οι οποίοι ριψοκινδυνεύουν, προτιμώντας να περπατήσουν μια απόσταση 250 μέτρων, παρά να διασχίσουν με ασφάλεια μια απόσταση 15 περίπου χιλιομέτρων.
6. Διαπιστώνει ακόμα ότι οι δυσκολίες πρόσβασης επισκεπτών και τουριστών για τα επόμενα δυο χρόνια στις Κοινότητες Γαλατά και Περιθωρίου θα επιφέρουν την οικονομική καταστροφή των επιχειρηματιών των Κοινοτήτων αυτών, τόσο εκείνων που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά μέσα στα χωριά, όσο και εκείνων που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό τομέα στις παραλίες του Κρυονερίου και της Καβουρότρυπας.
7. Για τους λόγους αυτούς, απευθύνει έκκληση στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τα συναρμόδια Υπουργεία Εσωτερικών και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων να μεριμνήσουν για την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιούργησε στους κατοίκους των όμορων Κοινοτήτων η κατάρρευση των γεφυρών του Ευήνου, δίνοντας προτεραιότητα σε προσωρινή και άμεση λύση με την επιδιόρθωση της σιδηροδρομικής γέφυρας.
8. Μέχρι τότε, απαιτεί τη λειτουργία των αγροτικών ιατρείων των δυο Κοινοτήτων σε καθημερινή βάση, εκ περιτροπής. Ακόμα, να υπάρξει συγκεκριμένο πακέτο οικονομικής στήριξης και ενίσχυσης των κατοίκων των δυο Κοινοτήτων, με την αξιοποίηση νομοθετικών ρυθμίσεων, που σχετίζονται με την καταβολή αποζημιώσεων και δανείων σε πληγέντες.
Γαλατάς, 13 Φεβρουαρίου 2022
Αναρτήθηκε 13 Φεβρουαρίου 2022, 19:05